Valdobbiadene prosecco superiore extra dry

Valdobbiadene prosecco superiore extra dry
52

Views

Czy sam, czy z dziewczyną niech jubel trwa!!! Znakomite prosecco z Valdobbiadene (Follador Prosecco Superiore DOCG Extra Dry Millesimato), niewiarygodnie owocowy chilijski merlot (Reserva, Maule Valley-J. Bouchon) oraz mocarny zinfandel z Kalifornii (7 Deadly Zins-Michael David). Nic tylko świętować. Każdy kolejny dzień.

Argentyńskie tango w towarzystwie chilijskiego gentlemana? Dlaczego nie!? Proponujemy zestaw win z Argentyny (La Vuelta, Puestero) oraz Chile (Amayna, J. Bouchon) w doskonałej kombinacji smaku i elegancji. Dodatkowo może Was odwiedzić prezydent Chile. Wszak Amayna Sauvignon Blanc jest jego ulubionym winem.

Wino ma piękny jasnosłomkowy kolor. Aromaty brzoskwinii i grejpfrutów łączą się z tropikalnymi nutami, a zapach owoców dominuje, choć w tle pojawiają się też nuty dębu dodając treści. W ustach jest podobnie, brzoskwinie i cytrusy eksplodują smakiem wraz ze słodkawym dębem i kremowo-mineralnym akcentem. Delikatne taniny i odświeżająca kwasowość równoważą owocową słodycz, dając długi, pikantno-gorzkawy finisz.

Słomkowy kolor z zielonymi i złotymi odcieniami. W nosie wyczuwalne są świeże owoce pestkowe i kwiat brzoskwini ze szczyptą marakui oraz nuty miodu i świeżej śmietany. Na podniebieniu jest owocowe, dobrze zbalansowane, z mocną kwasowością, przyjemnym smakiem brzoskwini i zielonego jabłka w zakończeniu.
Wszystkie wina w Langmeil robione są w małych ilościach, winogrona zbierane są ręcznie i delikatnie wyciskane, by jak najlepiej pokazać to co najlepsze dla każdej odmiany.

Wino o słomkowo-żółtym kolorze i kuszącym aromacie białego pieprzu i agrestu, z nutami dojrzałego, żółtego jabłka. Zrównoważone, intensywne z wyraźną kwasowością, ale harmonijne z pikantnym zakończeniem. Typowy, świetny Grüner Veltliner z Wachau, subtelny i pełen wigoru.
Domäne Wachau jest jedną z bardziej znanych winnic w Austrii, położoną w prestiżowym regionie Wachau. Winogrona zbierane są ręcznie, na stromych, tarasowych plantacjach, jakich pełno w Dolinie Wachau. Chłodny, czasem marginalny klimat i ubogie, kamieniste gleby to to, co definiuje wina z Wachau.

Wino ma jasnosłomkowy kolor. Pięknie pachnie świeżymi gruszkami i agrestem, z odrobiną mango i marakui. W ustach jest dobrze zrównoważone, o wspaniałej kwasowości, ożywczym posmaku limonki i doskonałym, świeżym finiszu.
Boya została stworzona przez rodzinę Garcés Silva, pionierów w produkcji chilijskich win butikowych. Boya w hiszpańskim oznacza ‚boję’ – bardzo odpowiednią nazwę dla wina pochodzącego z winnic nad brzegiem Pacyfiku. Architektura winnicy inspirowana jest otoczeniem. Otaczające wzgórza określają różne poziomy, a wino transportowane jest grawitacyjnie, by zachować aromat i podkreślić jego cechy.

słowa kluczowe: malbec rose, zenata, nektar enologów, wino rubis, valpolicella zenato superiore 2008, wino z jabłek i gruszek, viognier wino, cava brut nature, zenato amarone 2007

Ciekawe artykuły:

Valdobbiadene prosecco superiore extra dry
2 votes, 4.50 avg. rating (85% score)
Review Overview
User Rating:
0/5
(47 votes)